کیست تخمدان چیست + درمان گیاهی کیست تخمدان

کیست تخمدان چیست + درمان گیاهی کیست تخمدان
درمان کیست تخمدان بارداری با وجود کیست تخمدان می خواهیم در این نوشته در مورد یکی از بیماری های بانوان صحبت کنیم ، کیست تخمدان چیست و درمان گیاهی آن چگونه می باشد؟ در صورتی که شما هم به کیست تخمدان مبتلا هستید و می خواهید در این باره بیشتر بدانید به شما توصیه می کنیم تا انتهای نوشته با پرشین طب همراه باشید.
کیست تخمدان چیست
در مورد کیست تخمدان
تخمدان یکی از حساس ترین اندام های جنسی است. تخمدان در بانوان وظیفه بالغ سازی تخمک ها و همچنین آغاز مراحل بارداری با رها سازی تخمک را بر عهده دارد. عوامل متعددی وجود دارند که موجب آسیب رسیدن و بروز اختلال در سلامت تخمدان می شوند که از مهم ترین آنها می توان به کیست تخمدان اشاره کرد.
کیست تخمدان ساختاری کیسه ای شکل و بسته است که در داخل تخمدان است و با مواد مایع و شبه جامد پر شده است. خیلی از خانم ها و دختر خانم ها گرفتار کیست هستند. یکی از دلایل رایج در ناباروری همین کیست ها ی تخمدانی است که به ظاهر مشکل ساز نیستند اما یکی از دغدغه های اصلی زوجین را ایجاد میکنند. پس باید همه خانم ها اطلاعات کافی و جامع درباره کیست تخمدان داشته باشند.
انواع کیست تخمدان
دلایل زیادی برای کیست تخمدان وجود دارد و اکثر این دلایل سرطانی نیستند.
۱. کیست فولیکول: رایج ترین کیست، کیست فولیکول است که به خاطر رشد فولیکول اتفاق می افتد. فولیکول یک کیسه پر از مایع است که حاوی تخمک است. کیست فولیکول هنگامی تشکیل می شود که فولیکول در طی پریودی رشد می کند و تخمک آزاد نمی کند. معمولا کیست فولیکول خود به خود بعد از چند روز تا چند ماه درمان می شود. کیست فولیکول می تواند حاوی خونی باشد که ناشی از نشت خون به کیسه تخمک است.
۲. کیست جسم زرد: کیست جسم زرد به چرخه پریودی وابسته است. جسم زرد بافتی در داخل تخمدان است که پس از آزاد شدن تخمک از فولیکول (فولیکول چیست؟) اتفاق می افتد. اگر بارداری اتفاق نیفتد، جسم زرد پاره شده و ناپدید می شود. جسم زرد حاوی مایع یا خون است و به صورت کیست در تخمدان دیده می شود. معمولا این کیست در یک طرف وجود دارد و هیچ علائمی ندارد و خود به خود درمان می شود.
۳. کیست شکلاتی: آندرومتریوز بیماری است که در آن سلول ها به جای اینکه به طور طبیعی در پوشش داخلی رحم رشد کنند در خارج از رحم رشد می کنند. تخمدان یکی از مکان های رایج آندومتریوز است. ( این مقاله را بخوانید: بیماری آندومتریوز و علائم آن) هنگامی که آندومتریوز در داخل تخمدان ایجاد می شود، بافت آن رشد کرده و به طور مداوم خونریزی می کند و یک کیست پر از خون با محتویات قرمز یا قهوه ای به نام آندومتریا ایجاد می کند که به آن کیست شکلاتی می گویند.
۴. سندرم پلی کیستیک تخمدان: این بیماری به خاطر وجود چند کیست کوچک در هر دو تخمدان اتفاق می افتد. این بیماری همراه با مشکلات هورمونی است و یکی از دلایل رایج ناباروری در خانم ها است.برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تخمدان پلی کیستیک را مطالعه کنید.
۵. کیست درموید: تومورهای خوش خیم و بدخیم تخمدان می توانند کیست باشند. بافت تخمدان به طور غیر طبیعی رشد کرده و سایر بافت ها مانند دندان یا مو را ایجاد می کند. کیست با بافت های غیر طبیعی تومورهای خوش خیم یا کیست درموید نامیده می شوند.برای اطلاعات بیشتر مقاله کیست مویی چیست و چگونه درمان میشود را مطالعه کنید.
۶. ورم تخمدان: عفونت اندام لگن باعث عفونی شدن تخمدان و لوله های فالوپ می شود. در موارد شدید، کیست ممکن است در اطراف تخمدان یا لوله ها ایجاد شود. این کیست ها به ورم تخمدان معروف هستند.
علائم پارگی کیست تخمدان چبیست؟
کیست پاره شده همیشه علائمی نشان نمی دهد به خصوص اگر کیست کوچک باشد. اما گاهی پاره شدن کیست باعث درد شدید و خونریزی داخلی می شود. درد پارگی کیست دردی ناگهانی است که در یک طرف بدن حس می شود. درد ممکن است در هنگام فعالیت ها فیزیکی یا نزدیکی جنسی شروع شود. کیست پاره شده باعث تب و علائم معده و روده نمی شود.
کیست تخمدان کوچک، علائمی ایجاد نمی کنند. اما کیست های بزرگتر علائمی ایجاد می کند از جمله:
درد در شکم و کمر یکی از رایج ترین علائم است.
احساس نفخ و سوزش معده
افزایش شکاف شکمی
احساس درد در روده و حرکات روده
درد در طی رابطه جنسی
درد در سمت راست پایین شکم
تهوع و استفراغ
– بیشتر کیست های تخمدان سرطانی نیستند.
– کیست تخمدان با سونوگرافی و معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. سونوگرافی از طریق واژن یکی از راه های بررسی کیستت تخمدان است.
– درمان کیست تخمدان بستگی به علت کیست دارد و درمان از معاینه فیزیکی تا جراحی متفاوت است.
– پارگی کیست تخمدان یکی از عوارض است که با درد شدید و خونریزی همراه است. کیست تخمدان پاره شده باعث ایجاد درد می شودد که به طور ناگهانی رخ می دهد.
کیست تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟
گاهی اوقات کیست تخمدان توسط پزشک در حین معاینه لگن تشخیص داده می شود. اگر در طی معاینه علائمی دیده شود از روش تصویربرداری استفاده می شود. بیشتر کیست ها توسط سونوگرافی تشخیص داده می شوند. در طی سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می شود که ساختار بدن را نشان می دهد. سونوگرافی بدون درد و بی ضرر است. سونوگرافی از طریق واژن ابزاری تشخیصی برای مشاهده بهتر تخمدان با استفاده از ابزار نازکی است که از طریق واژن وارد می شود. کیست با روش های دیگر از جمله سی تی اسکن یا ام آر آی نیز تشخیص داده می شود.
درمان کیست تخمدان
اکثر کیستهای تخمدان خود به خود از بین میروند. اگر علائم مشکل سازی ندارید و به خصوص اگر هنوز یائسگی را تجربه نکردهاید، متخصص زنان احتمالاً به شما توصیه خواهد کرد که صبر کنید و اقدامی انجام ندهید. همچنین درمان خاصی را آغاز نخواهد کرد و تنها هر یک الی سه ماه شما را معاینه خواهد کرد تا متوجه تغییرات کیست شود. داروهای ضد بارداری می توانند درد کیست تخمدان را التیام ببخشند. آنها از تخمک گذاری جلوگیری کرده و با این کار احتمال تشکیل شدن کیستهای جدید را کاهش میدهند.
اگر کیست تخمدان از بین نرود، رشد کند یا دردناک باشد، عمل جراحی برای برداشتن کیست نیز میتواند یک انتخاب باشد. دو نوع عمل برای برداشتن کیست تخمدان وجود دارد:
لاپاراسکوپی که قبلاً در موردش توضیح دادیم و برای برداشتن کیستهای کوچک استفاده میشود. لاپاراتومی که با ایجاد یک شکاف بزرگتر از لاپاراسکوپی روی شکم انجام میشود. جراحان و متخصصین زنان این روش را برای برداشتن کیستها و تومورهای تخمدان بزرگتر انتخاب میکنند. اگر توده سرطانی باشد، جراح تا جایی که بتواند آن را بر می دارد. به این کار تخلیه گفته میشود. بسته به اینکه سرطان تخمدان تا کجا پیش رفته باشد، جراح امکان دارد تخمدانها، رحم، لولههای فالوپ، امنتوم (بافت چربی که رودهها را پوشش میدهد) و غدد لنفاوی اطراف را نیز برداشته و تخلیه کند.
درمان سنتی کیست تخمدان
یک متخصص طب سنتی گفت: اغلب خانمهایی که دچار بیماریهای زنانه مانند کیست تخمدان، پُرمویی و قائدگی نامنظم هستند، می توانند با راهکارهای طب سنتی، درمان شوند. دکتر اکرم فلاح درباره راهکارهای طب سنتی برای پیشگیری و درمان بیماریهای زنانه ازجمله کیست تخمدان گفت: از دیدگاه طب نوین، علتهایی که بوجود آورنده کیست تخمدان هستند علل هورمونی، غدد فوق کلیه، استرس و ژنتیک است. طب سنتی نیز در برخی زمینهها با نظر طب نوین موافق است، اما از دیدگاه طب سنتی عمده علتهای کیست تخمدان، چاقی و عدم تحرک، غلظت خون بالا، رطوبت زیاد بدن و ازدواج دیرهنگام است.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه از دیدگاه طب سنتی هرچه سردی و رطوبت بیشتری به رحم برسد، احتمال کیست تخمدان بیشتر میشود، افزود: چاقی باعث جمع شدن تودههای چربی زیر شکم میشود و هرچه میزان تودههای چربی بیشتر باشد، سردی بیشتری بر بردن غالب میشود. علاوه بر سردی، افزایش سودا، سودای سوخته و بلغم بدن باعث بوجود آمدن تودههایی به صورت کیست و دارای مایع و یا تودههای توپُر و تومورال در تخمدان میشود.
وی با تاکید براینکه خانمها باید مراقب باشند تا رطوبت و سردی به رحم و ناحیه تناسلی بدن نرسد، گفت: طب سنتی همواره توصیه میکند خانمها در ایام عادت ماهیانه کمتر استحمام کنند، زیرا رسیدن آب زیاد به بدن عامل جذب رطوبت و سردی میشود. همچنین نشستن روی زمین سرد مانند سرامیک، سنگ و هرجایی که سرد باشد، سردی را به دستگاه تناسلی و رحم میرساند و عامل کیست میشود.
فلاح یادآور شد: ازدواج دیرهنگام و کم شدن فعالیت تخمدانها موجب از بین رفتن حالت گرمی و غالب شدن سردی بر تخمدان و در نتیجه کیست میشود. از دیدگاه طب نوین و سنتی، بهترین راه برای افزایش فعالیت تخمدان، ازدواج بهموقع است. این متخصص طب سنتی، برای گرم شدن مزاج بدن توصیههای دیگری کرد و گفت: رفع چاقی، کاهش برودت بدن یعنی پرهیز از غذاهایی که مزاج سرد دارند مانند پیتزا، لازانیا، ماکارونی، الویه، کله پاچه و غیره بهویژه در دوران عادت ماهیانه مانع از کیست سازی بیشتر میشود.
وی درباره راهکارهای درمانی برای رفع کیست تخمدان تصریح کرد: برای از بین بردن کیستهای کوچک معمولا از بادکش ناحیه تخمدان استفاده میکنیم و مصرف عرق رازیانه، بومادران و اسفند به میزان کم را تجویز میکنیم. ژلهای رحمی که مخلوطی از عسل با چند ماده گرم کننده بدن است، برای خانمهای متاهل و برای خانمهای مجرد بخور عنبرنسارا و بخور اسفند را تجویز میکنیم. فلاح به اختلال پُرمویی و قاعدگی نامنظم اشاره کرد و گفت: این بیماریها عمدتا به خاطر ترشح هومورنهای تخمدان است که طب سنتی داروهایی برای درمان ریشهای آنها بدون بهم ریختگی قائدگی دارد.